Nieuwe Dangraadhouders in Amersfoort

Geplaatst op 12-12-2022.

Nieuwegein, 10.12.2022 – Na jaren trainen was zaterdag 10 december het zwarte band examen van maar liefst 4 leden in Nieuwegein. Samen met 7 andere kandidaten was het tijd om te mogen testen voor de vel begeerde zwarte band.

Route naar de Zwarte Band

Dat 2022 een bijzonder jaar zou worden voor onze locatie in Vathorst (Amersfoort) stond al vast. Naast ons 10-jarig jubileum stond ook het tweede danexamen op de planning sinds onze oprichting. Het eerste danexamen vond plaats in 2020 en nu twee jaar laten was het tijd voor Bobby, Peter, Ariecke en Joppe om examen te mogen doen.

Na maanden specifiek de examenonderdelen voorbereiden werd op zaterdagochtend de tocht richting Nieuwegein gemaakt. Samen met leden van Taekwon-Do Nieuwegein en Taekwon-Do Academie Namu Kwan werd er examen gedaan voor de examencommissie welke bestond uit Sabums Kiet Tjon-A-Pauw en Wouter Meijer.

Theorie-examen

De week voorafgaande aan het praktijkexamen werd het theorie-examen gemaakt. Na een paar dagen in spanning zitten werd duidelijk dat iedereen niet alleen een voldoende had, maar zelfs uitstekend had gescoord. Na de eigen warming-up kon het praktijk examen beginnen.

Danexamen | Taekwon-Do Vathorst

Praktijk examen

Na het opstellen werden de 11 kandidaten opgedeeld in groepen. Per groep werden de verschillende onderdelen getoond aan de examencommissie. Als eerste stonden de Saju Chagi’s op het programma. Hierbij kwamen verschillende combinaties voorbij. Natuurlijk hadden alle Saju Chagi’s minstens 2, en soms 4, verschillende trappen. Na dit onderdeel was de eerste spanning van het examen voorbij.

Tuls

Nadat alle groepen hun Saju Chagi’s hadden getoond, werd overgeschakeld naar het onderdeel Tuls. Tuls zijn patronen waarbij verschillende zelfverdedidingsprincipes en technieken in solo vorm beoefend worden. Per groep werd een vrije tul gekozen. Waarna de drie verplichte Tuls Toi-Gye, Hwa-Rang en Choong-Moo werden gelopen.

Sparring & Hosin Sul

Na twee solo examenonderdelen werd de gehele sparring uitrusting aangetrokken. In totaal moesten er 5 ronden van 2 minuten gespard worden. Maximaal 1 minuut rust werd er gehouden tussen de partijen. Belangrijk was niet het winnen op kracht, maar juist verschillende technieken, tactieken en mindset laten zien. Daarbij spelen de Tenets van Taekwon-Do een grote rol.

Direct na het sparren werd alle uitrusting uitgetrokken en werd er zonder pauze overgeschakeld naar het onderdeel Hosin Sul. Hosin Sul staat voor zelfverdediging. Alle examenkandidaten hadden 3 minuten aan applicaties uit de Tuls uitgewerkt. Hierbij werd duidelijk dat technieken uit de Tuls destructief kunnen zijn. Hier en daar werden verschillende kandidaten door de zaal geworpen.

Breken en Fysieke Test

Als laatste onderdeel werden 5 verschillende breektesten uitgevoerd op houten planken uitgevoerd. Zowel de handtechnieken (stoot of zijwaartse meshand slag) als de traptechnieken (Bandae Dollyo, Yop Cha Jirugi, Dwit Cha Jirugi en Twimyo Yop Cha jirugi) op één of twee planken uitgevoerd. In de voorbereiding zijn deze technieken voorbij gekomen en dat was te zien. Alle planken gingen door. Als toetjes werd het examen afgesloten met de inmiddels bekende push-ups. Voor de heren 50 stuks en voor de dames 40.

Nieuwe Zwarte Banders Taekwon-Do Vathorst, Amersfoort

Nieuwe Dangraden en Assistent Leraren

Na het examen werd af gegroet en gingen Sabums Kiet en Wouter in conclaaf. Na een kwartier in spanning afwachten werd in de kantine in het bijzijn van alle supporters de uitslag bekend gemaakt. Iedereen had zowel voor het theorie- als praktijkexamen een voldoende. Dit betekend dat Bobby, Peter, Ariecke en Joppe zijn toegetreden tot een zeer selecte groep mensen die zijn of haar zwarte band hebben behaald. Ook treden zij hiermee toe tot het lerarencorps in Amersfoort. Allemaal van harte gefeliciteerd met deze prachtige mijlpaal.

Nieuwe Doelen

Natuurlijk is de Zwarte Band geen eindstation. Zoals wij op de club zeggen hebben wij de basis van Taekwon-Do nu onder de knie en kunnen wij gaan beginnen met ons verdiepen. Voor de een zal dit zijn op wedstrijdgebied, andere wellicht met lesgeven of zelfverdediging. Binnen onze locatie hebben wij nu een prachtig aantal van 8 zwarte banders. Wellicht tijd voor aparte black belt trainingen?